De Havenclub Amsterdam kent enkele bijzondere tradities. Zo begint elk nieuw jaar met de traditionele 'Snertavond'. In vroeger jaren werd deze in de Industrieele Groote Club georganiseerd. Tijdens de snertavond werd door de kok in verschillende rondes erwtensoep met roggebrood en katenspek geserveerd. Aan elke tafel werd een 'Tallyman' aangewezen, die bijhield hoeveel borden snert de leden aan zijn tafel tot zich namen. Zodra iedereen zijn buik rond gegeten had trokken de 'Tallymen' zich terug om te bepalen wie de meeste snert verorberd had. Meestal werd bij hun terugkomst één van de leden - tot grote hilariteit van de anderen - geheel verrast met de mededeling dat hij/zij de winnaar was van een heerlijke fles wijn. Hiermee zette de Havenclub het betreffende lid in het zonnetje, omdat men vond dat deze wel weer eens in de prijzen mocht vallen.
Sinds de Motie Dekker is het snertdiner naar Graan voor Visch verplaatst en wordt de snert tegenwoordig geserveerd in combinatie met een onovertroffen Captains diner - de Nederlandse versie van de rijsstafel met o.a. kapucijners, gerookt spek, gesnipperde uitjes, piccalilly en zilveruitjes. De Tallymen-traditie is daarbij enigszins in onbruik geraakt.