Tradities

Snertavond

De Havenclub Amsterdam kent enkele bijzondere tradities. Zo begint elk nieuw jaar met de traditionele 'Snertavond'. In vroeger jaren werd deze in de Industrieele Groote Club georganiseerd. Tijdens de snertavond werd door de kok in verschillende rondes erwtensoep met roggebrood en katenspek geserveerd. Aan elke tafel werd een 'Tallyman' aangewezen, die bijhield hoeveel borden snert de leden aan zijn tafel tot zich namen. Zodra iedereen zijn buik rond gegeten had trokken de 'Tallymen' zich terug om te bepalen wie de meeste snert verorberd had. Meestal werd bij hun terugkomst één van de leden - tot grote hilariteit van de anderen - geheel verrast met de mededeling dat hij/zij de winnaar was van een heerlijke fles wijn. Hiermee zette de Havenclub het betreffende lid in het zonnetje, omdat men vond dat deze wel weer eens in de prijzen mocht vallen.

Sinds de Motie Dekker is het snertdiner naar Graan voor Visch verplaatst en is de snert tegenwoordig vervangen voor een onovertroffen Captains diner - de Nederlandse versie van de rijsstafel met o.a. kapucijners, gerookt spek, gesnipperde uitjes, piccalilly en zilveruitjes. De Tallymen-traditie is daarbij enigszins in onbruik geraakt.

Partneravond

Jaarlijks word er een evenement georganiseerd, waarbij ook de partners welkom zijn, zodat zij zich ervan kunnen vergewissen waar hun partner de overige 9 donderdagen in het jaar vertoeft. Zo'n partnerevenement kan in heel verschillende vormen gegoten worden. Zo heeft de Havenclub een Golfdag georganiseerd, is er een cultureel diner georganiseerd op Ruigoord, heeft men zich - mede dankzij de toenmalig directeur van DFDS - een lang weekend mogen vermaken in Newcastle en heeft men tijdens het 11e lustrum in 2005 zelfs in Polonaise door de Industrieele Groote Club gedanst (iets wat niet door iedereen evenzeer geapprecieerd werd...).

Bedrijfsbezoeken

Op uitnodiging van een lid brengt de Havenclub ook regelmatig een bezoek aan een bedrijf of project. Zo was de Havenclub Amsterdam een van de eersten die na de opening de overdekte Waterlandterminal mocht bezoeken. Ook zijn we door de Arena rondgeleid, toen deze in aanbouw was, doordat één van de bouwers lid was van de Havenclub.

Algemene Ledenvergadering

In februari van elk jaar vindt de Algemene Ledenvergadering plaats. Hierbij probeert de voorzitter elke keer het vergaderrecord weer aan te scherpen. Dit staat tegenwoordig op ongeveer 7 minuten. De meeste tijd gaat meestal op aan de rondvraag, waarbij de voorzittershamer dan ook overuren draait.

Vertel ons uw mooiste moment

Tijdens de Havenclubavond van december 2009 is door toenmalig voorzitter Paul Brink een nieuwe traditie in het leven geroepen. Jaarlijks vraagt de voorzitter de leden tijdens het Havenclubdiner van december naar hun mooiste moment van het afgelopen jaar. 

Jasje Dasje

Het bezoeken van een havenclubavond gaat traditioneel gekleed aan strikte voorschriften met 'jasje dasje' voor de heren en later voor de damens; passend gekleed aan hetzelfde voorschrift.
Deze kledingvoorschriften zijn onstaan tijdens de oprichting van de Havenclub Amsterdam. De bijeenkomsten vonden van origine altijd plaats in de Groote Industrieele Club op de Dam in Amsterdam. Om daar naar binnen te kunnen gaan, was je als man zijn verplicht om een das te dragen.

Door de jaren heen veranderd de etiquette en is het dragen van een das geen vast onderdeel meer in de gaderobe kast. Per ALV van 2024 zijn de strikte kledingvoorschriften 'jasje dasje' aangepast en is het dragen van de stropdas niet meer verplicht. De uitzondering staat alleen tijdens de Algemene Ledenvergadering, daar is het dragen van de stropdas nog verplicht. 
Tijdens alle overige bijeenkomsten worden de leden geacht 'Smart casual', 'netjes gekleed' te komen. .

Voor dames en heren is een geklede jeans toegestaan. Voor heren zijn een das en jasje niet verplicht; een geklede trui met hemd is toegestaan.

Te allen tijde zijn niet toegestaan: sneakers, grof gebreide truien, korte of driekwartbroeken, te korte rokjes, polo- of T-shirts, spaghetti bandjes, sport- of andere vrijetijdskleding, trainingspakken, grove laarzen, sandalen, slippers, zwemkleding, legging of andere kleding van vergelijkbare aard.

Deze website is beveiligd d.m.v. reCAPTCHA. De Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.