Havenclub 19 januari 2017 - een nieuw erelid!

Het nieuwe jaar begon met een uitstekende opkomst voor de eerste Havenclubbijeenkomst van het jaar in Graan voor Visch. Maar liefst 52 leden schoven aan voor het diner - een moderne versie van het Captain's diner, die bijzonder goed in de smaak viel. Daaronder waren 2 kandidaatleden, die deze avond aangenomen zijn:

Van harte welkom bij onze mooie vereniging!

Frans Wilhelmus gaf een presentatie over de Brexit en verschafte ons daarmee nieuwe inzichten over dit vreselijk complexe onderwerp. Met een uitkomst van 51,9% voor en 48,1% tegen de Brexit, is het Verenigd Koninkrijk tot op het bot verdeeld. Recent werd bekend dat men gaat voor een 'harde' Brexit, maar hoe die eruit gaat zien, dat blijft de grote vraag. Naar verwachting zullen vooral de agrarische sector, de industrie, food, groothandel, logistiek en zakelijke dienstverlening er last van gaan krijgen. Inmiddels is de koers van de pond t.o.v. de euro aanzienlijke gedaald, al is er goede hoop dat deze weer naar het oorspronkelijke niveau terug zal veren. Wij gaan het afwachten. U kunt zijn presentatie met 'speakers notes' hier downloaden.

Kees Noorman gaf vervolgens een kijkje in de politieke discussie rondom de Sprong over het IJ en waarom ORAM blij was met het besluit van de gemeente. Er wordt in elk geval eerst geinvesteerd in uitbreiding van de pontverbinding, wat op korte termijn al verlichting zal geven. Daarnaast wordt er nagedacht over de aanleg van metrostation Sixhaven en is de intentie uitgesproken in 2020 een besluit over de aanleg van een brug te nemen. In de tussentijd wordt ook gekeken naar alternatieven, zoals een (ondergrondse) passage. Met betrekking tot de brug is er nog een aardige noot te kraken met betrekking tot de hoogte. Als de brug 11,35m hoog moet worden om binnenvaart met 4-hoog gestapelde containers door te kunnen laten, moet de totale brug zo'n 13m hoog worden en dat kan nog wel eens een architectonisch lastig inpasbaar hoogstandje worden. En dan is er ook nog de discussie over uitplaatsing van de cruiseterminal, die direct gerelateerd is aan dit dossier. Complex dus... Of een besluit in 2020 haalbaar gaat zijn? Ook dat wachten we af.

Last but not least viel Hans van Aalderen deze goedbezochte avond de eer te beurt gevallen toe te mogen treden tot het illustere gezelschap van ereleden als dank voor de uitstekende diensten die hij ons bewezen heeft in het betreurenswaardige dossier rondom onze vorige penningmeester. Onze vereniging kent daarmee nu 4 ereleden: Rob Blok, Ferry Bongenaar, Sjoerd Schooten en Hans van Aalderen. Hans: van harte gefeliciteerd!

Wijnsponsor deze avond was Vopak Agencies - Dennis Schuijt.

Jurriaan Blom greep nog even terug naar de bijzonder geslaagde avond bij het Zeemanshuis in december. Het Zeemanshuis is bijzonder blij met de bijdrage van 2.400 euro die door 12 aanwezigen is opgebracht. Het zou mooi zijn als we deze bijdrage met zijn allen nog wat verder kunnen verhogen. Wilt u meehelpen, stort uw gift aan de Stichting 'Vrienden van het Seamen Centre' dan op bankrekening NL36.ABNA.0405.5689.40!

Overigens gaf onze ambitieuze voorzitter Paul Brink nog een mooi vooruitzicht: Als er eind 2017 100 leden aanwezig zijn op onze clubavond, sponsort de Havenclub het diner. Kijk dus vooral even in de ledenlijst wie u al een tijdje niet meer op de clubavond gezien heeft, en neem hen volgende keer mee. En kijk dan meteen ook wie er nog in uw netwerk in aanmerking zou kunnen komen voor het lidmaatschap. U kunt kandidaten voordragen bij de Commissie van Advies via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of via het aanmeldformulier op de website. Elke voordracht dient ondersteund te worden door twee havenclubleden en voorzien te zijn van de contactgegevens van de kandidaat en de motivatie voor het lidmaatschap van het kandidaatlid en tenminste een van de voordragers.

Peter Maanders heeft een mooie fotoimpressie van de avond gemaakt, die we u natuurlijk ook niet willen onthouden!